Nachtkijkers

Sportvissen is één van de meest bedreven hobby’s van het land. De echte liefhebbers kunnen dagen ingespannen naar hun lijnen turen. En nachten. Daarom is een nachtkijker essentieel om geen vangst mis te lopen. Bovendien is het een leuk en origineel cadeau waar anderen niet zo snel aan denken. Dit geldt zeker ook omdat er meer toepassingen dan voor nachtvissers alleen zijn.

Veel soorten

U moet zich er niet in vergissen. Er zijn vele soorten nachtkijkers verkrijgbaar. Allemaal gemaakt met andere techniek en allemaal van een andere kwaliteit. Dat komt onder meer door de ontwikkeling die de nachtkijkers de laatste jaren hebben doorgemaakt. De huidige generatie nachtkijkers, de G3, worden als de allerbeste beschouwd. Overigens is een nachtkijker iets anders dan nachtzichtapparatuur of infraroodkijkers. Hoewel het allemaal dient om ’s nachts beter te kunnen waarnemen. De belangrijkste verschillen zitten in de techniek die voor alle drie anders is.

Het spel tussen oog en lichtval

Nachtkijkers zijn geoptimaliseerd om het meest uit de beperkte hoeveelheid licht te halen. De menselijke pupil wordt namelijk groter in het donker en de ideale nachtkijker is daaraan aan te passen. Dit is ook een belangrijke reden waarom gewone verrekijkers vaak niet werken in het donker. De zogenaamde uittreepupil is in verrekijkers niet van voldoende omvang. Wie als reddingswerker of nachtwaker werkt heeft hier dan dus geen enkel voordeel van. De kijkers die gemaakt zijn voor de nacht gebruiken het kleine beetje licht echter wel optimaal. Door het spel tussen oog en lichtval te benutten wordt alles zichtbaar.

Comments are disabled.